Mitä on Long Cycle?

Kahvakuulaurheilu, alkuperäiseltä nimeltään girevoy sport (GS), on urheilulaji, jossa nostetaan yhtä tai kahta kahvakuulaa mahdollisimman monta kertaa 10 minuutin aikarajan sisällä. Nykymuotoinen GS on Neuvostoliitosta alkunsa saanut tekniikka- ja taitolaji, jossa tarvitaan voimaa ja kestävyyttä, sekä liikkuvuutta ja toistomäärien kasvaessa myös nopeutta. Klassisen GS:n nostot ovat tempaus ja työntö, kuten painonnostossakin, sekä kolmantena lajina long cycle (LC) eli rinnalleveto-työntö, joka kisataan erikseen. Työnnössä ja LC:ssä miehet kilpailevat kahdella kuulalla, naiset tekevät yhden käden työnnön. Tempauksessa käytetään yhtä kuulaa ja kaikissa yhden käden suorituksissa kättä saa vaihtaa kerran aikarajan sisällä. Sarjat jakaantuvat kuula- ja kehonpainoluokittain. Säännöissä on määritelty millainen on hyväksyttävä työntö- tai tempaustoisto ja mitkä virheet tai puutteet aiheuttavat toiston hylkäämisen.


Lajin erikoisuus on nostojen nopeuden lisäksi rentoutumisessa suorituksen aikana. Koska aikaa suoritukselle on verrattain kauan, kevytkin paino tuntuu pian raskaalta, sillä yhteiskilomäärät lasketaan tuhansissa. Nostajan on siis opittava lepäämään kuulat sylissä eli ”räkissä” tai yläasennossa.


Virallisia kansainvälisissä kisoissa käytettäviä painoja ovat miesten sarjoissa 24 ja 32 kg ja naisilla 16 ja 24 kg, mutta Suomessa mestaruuksista nostetaan lajista riippuen sarjoissa 20, 24 ja 32 kg (miehet) ja 16, 20 ja 24 kg (naiset). Lajin perinteisissä mahtimaissa entisen Neuvostoliiton alueella naiset kilpailevat vain tempauksessa, mutta Suomessa on kopioitu Yhdysvalloista liikkeelle lähtenyt edistyksellisempi käytäntö, että naisillakin on tarjolla kaikki kilpailulajit. Itse asiassa täällä se on viety vieläkin pidemmälle ja epävirallisissa kisoissa naiset ovat voineet tehdä myös kahden kuulan suorituksia.

Kahvakuulaurheilu Suomessa ja maailmalla

Erilaisia nostotapahtumia on järjestetty Suomessa jo useamman vuoden ajan ja lajin pariin on löytänyt jo kolmatta sataa kisaamista kokeillutta nostajaa. Joukosta löytyy runsaasti myös kansainvälistä kokemusta ja useita maailmanmestareitakin! Koska laji on alunperin kotoisin Neuvostoliitosta, aktiivisinta lajitoimintaa ja myös parhaita nostajia on Venäjällä, Latviassa, Liettuassa, Virossa ja Ukrainassa. Tuoreempaa kisatoiminta on mm. USA:ssa ja Australiassa, Pohjoismaissa, Iso-Britanniassa, Saksassa ja Kreikassa ja laji levittääkin suosiotaan koko ajan.

Lajin harjoitteleminen

GS:n harjoittelu ei ole monimutkaista, eikä se vaadi suuria panostuksia esimerkiksi välineitä tai olosuhteita ajatellen, muutama kuula ja jokunen neliömetri tilaa riittää.
Lajia on vaikea verrata suoraan mihinkään toiseen urheilulajiin; se ei muistuta perinteistä voimailua vaan enemmän ehkä sotilaspenkkiä, mutta tekniikoista löytyy paljon yhtäläisyyksiä myös esimerkiksi kamppailulajien kanssa. Työtä tehdään kerralla pitkään joten pienet yksityiskohdat suoritustekniikoissa alkavat pian vaikuttaa isoon kokonaisuuteen.


Oheisharjoittelumuotona kahvakuulan nostaminen tarjoaa ainoana välineenä täydellisen yhdistelmän voimakestävyyttä ja hapenottokykyä parantavia harjotteita, joiden perusteet ovat erittäin loogisia ja siksi helppo oppia. Harjoittelun haasteet kohdataan kun minuuttimääriä aletaan lisätä ja tekniikka on pidettävä kasassa myös väsymisen myötä.

Long Cycle -säännöt lyhyesti 
 
LONG CYCLE -liikkeeseen kuuluu rinnalleveto ja työntö. Kuula tai kuulat nostetaan maasta rinnalle ja tämän jälkeen tehdään normaali työntö. Jokaisen työnnön välissä kuula tai kuulat heilautetaan alas jalkojen väliin ja keskeytymättömällä liikkeellä vedetään rinnalle työnnön alkuasentoon. Rinnallevedon jälkeen nostajan ja kuulan tai kuulien tulee pysähtyä silmin havaittavasti työnnön alkuasentoon.Tämän jälkeen tehdään uusi työntö. Suoritus lasketaan kun kuula tai kuulat ovat rinnallevedon jälkeen työnnön valmisasennossa suorilla käsillä pään päällä. Jos työntö epäonnistuu tulee kilpailijan suorittaa uusi rinnalleveto ennen uutta työntöä. Kuulaa ei saa lepuuttaa olkapään päällä. Jos kilpailija esimerkiksi otetta korjatakseen käyttää kuulaa tai kuulia olkapään päällä, seuraavaa puhdasta suoritusta ei lasketa. Jos yhden käden long cyclessa vapaa käsi koskettaa kuulaa tai ottaa tukea vartalosta, tuomari komentaa "vaihto". Tässä vaiheessa kilpailijan on vaihdettava kättä ja jatkettava suoritustaan toisella kädellä. Tämän jälkeen ei kädenvaihto ole enää sallittu.


KOMENTO "stop" annetaan kun:

- Kilpailijan tekniikka ei ole kilpailuun valmis tai se on selvästi puutteellinen
- Kuula koskettaa rinnalta alas laskettaessa toistuvasti kilpailijan vartaloon tai jalkoihin
- Kuula koskettaa nostoalustaa
- Yhden käden long cyclessa vapaa käsi koskettaa kuulaa tai ottaa tukea vartalosta toisen kerran suorituksen aikana tai kädenvaihdon jälkeen
- Kilpailija lepuuttaa kuulaa tai kuulia olkapään päällä.

KOMENTO "ei lasketa" annetaan kun:
- kilpailija suorittaa kuulalla ylimääräisen heilautuksen, työnnön tai punnerruksen.
Vajaaksi jääneen suorituksen jälkeinen, kokonaan suoritettu toisto, lasketaan normaalisti.
- Kilpailijan valmisasento on puutteellinen; liike ei pysähdy rinnallevedon jälkeen työnnön alkuasentoon tai kilpailijan kuula koskettaa rinnallevedon aikana mihin tahansa kilpailijan vartalon osaan tai jalkoihin.

 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti